sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Kansanedustajien liian suuri määrä ja ylisuuret edut

Valtiomme on jo ennestään ylivelkaantunut ja velkaantuu joka vuosi noin 10 miljardia lisää. Tällä hetkellä hallitus etsii kovasti säästökohteita joilla velkaantuminen voitaisiin pysäyttää.. Nämä säästökohteet on valittu siten, että kaikista huonoimmassa asemassa olevilta aiotaan ottaa jo ennestäänkin vähiä tuloja ja tulonsiirtoja pois. Lapsilta, vanhuksilta, eläkeläisiltä ja muilta huonotuloisilta halutaan kerätä rahaa sen verran, ettei valtion tarvitsisi ottaa lainaa.

Myös työntekijöiden etuihin ja lomarahoihin halutaan puuttua. Julkisen sektorin lomia aiotaan lyhentää, vastaamaan yksityisen sektorin lomia. Samoin kaikkien työntekijöiden lomarahoista aiotaan vähentää 30%, jotta yritysten kilpailukyky paranisi.

Hallitus ja eduskunta ei kuitenkaan ole puuttumassa omiin etuihinsa. Kansanedustajien kahden ja puolen kuukauden kesäloma ja puolentoista kuukauden talviloma pysyy ennallaan. Vaikka yhdelläkään palkansaajaryhmällä, ehkä opettajia lukuunottamatta, ei ole vastaavia lomia. Jollain palstalla joku oli joskus laskenut, että kun kansanedustajien kaikki lomat lasketaan yhteen, he ovat töissä noin kolme kuukautta vuodessa.

Samoin kansanedustajat ja ministerit saavat lomakuukausiltakin samat korvaukset kuin työssäoloaikanakin. Maksamme siis yhdeksältä kuukaudelta joka kansanedustajalle palkkaa tai palkkiota, vaikka he eivät työssä olisikaan. Samoin kansanedustajien muutkin edut ovat sellaisia, että tavallinen kansalainen voi vain uneksia sellaisista eduista. Edes työmatkoja ei tarvitse maksaa omasta pussista. Taksimatkat ja julkinen liikenne ovat ilmaisia, työpaikalla on saunaosastot, uima-altaat, elokuvateatteri, golfsimulaattori, kuntosali ja monia muita sellaisia asioita, jotka puuttuvat kaikilta muilta työpaikoilta. Ehkä huvittavinta ovat torkkupeitot, joiden alla voi työaikana vetää täydet päiväunet. Eikä edes työssäolopakkoa ole.

Vaikka kansanedustajat ovat viemässä kaikista heikoimmassa asemassa olevilta tuhkatkin pesästä, kuten kunnon totalitarisen yhteiskunnan diktatuuriin kuuluu. Eivät he ole itseltään karsimassa mitään etuuksia pois. Ei heidän ylisuuria lomiaan aiota lyhentää, eikä lomallaoloajan palkkiota vähentää samaa 30%:a kuin työläisiltä ollaan ottamassa. Vaikka edut ovat olleet ylisuuret jo vuosikymmeniä ja vapaita on niin paljon kuin huvittaa tai kehtaa pitää.

Kun meillä on tällä hetkellä ministereitä 17, on 9-miljoonan asukkaan Sveitsissä seitsemän ja yli 40-miljoonan asukkaan Espanjassa 17, eli sama määrä kuin meillä. Uudessa Seelannissa joka asukasluvultaan vastaa suunnilleen suomea, on parlamentissa muutamia kymmeniä jäseniä ja he kokoontuvat kerrostalokodin kokoisessa istuntossalissa. Kun meillä:lla 200 kansanedustalla on korttelin kokoinen kerrostalo käytössään.


Ylisuuri parlamenttimme ja siellä ”vastuuta” kantavien parlamentin jäsenten ylisuuret edut ovat piikki jokaisen kansalaisen kantapäässä. Kun kansanedustajat ovat etääntyneet kansalaisista ylisuurilla etuuksillaan liian etäälle, eivät he pysty tekemään päätöksiä reaalielämän puitteissa. On helppo tehdä päätöksiä jotka eivät kosketa itseään ja nyt eduskunnan tulisikin tehdä itselleen samat supistukset kuin muille. Lomat pitäisi lyhentää vastaamaan työntekijöiden lomia ja lomallaoloajan palkkiota pitäisi supistaa 30%, aivan kuten ovat kaavailleet työntekijoillekin. Samoin kansanedustajien ja ministerien määrää tulisi laskea puoleen, parlamenttimme ja siellä päivisin oleskelevien määrä ja edut ovat aivan liian suuret ylivelkaantuneelle valtiollemme. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.