keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Vesivarojen myynti

Tänään olemme saaneet lukea miten Metsähallituksen hallinnoimia vesialueita aiotaan muuttaa liikelaitokseksi. Tässä tulee käymään samalla tavalla, kuin on käynyt niin monelle valtion yritykselle, kansallisvarallisuudelle ja luonnonvaralle jo aikaisemmin. Ensin yhtiöitetään ja sitten se myydään joko kokonaan, osina tai osia, yksityiselle suurpääomalle alle kirpputorihintojen. Kun vesialueet on myyty, menee suomalaisilta suurin ja ehdottomasti tärkein kansallisvarallisuus.

Samaan aikaan kun poliitikkomme ovat myyneet valtion tuottavia yrityksiä, luonnonvaroja ja kansallisvarallisuutta murto-osalla omaisuuksien kokonaisarvosta, ovat poliitikkomme sallineet nimettömän omistuksen. Eli mistä me kansalaiset voimme tietää, etteivät he saa veroparatiisiin prosenttiosuutta, pilkkahinnalla myymästään valtion omaisuudesta?

On tasan kaksi vaihtoehtoa, joko poliitikkomme ovat suurrikollisia tai umpityhmiä ja näin kansalaisena siitä vain miettii, kumpiko vaihtoehto on huonompi tavallisen kansalaisen kannalta?

Valtiollamme oli aikanaan Imatran Voima ja Neste, kaksi valtion yritystä joiden tarkoituksena oli tuottaa kansalaisille ja valtiolle halpaa energiaa. Ministeri Antti Kalliomäki (SDP) päätti yhdistää nämä yritykset ja myydä yhdistetyn yhtiön Fortumin osakkeita pörsissä. Näitä osakkeita myytiin alle kolmasosalla osakkeiden oikeasta arvosta.

Valtiollamme oli myös lannoiteyhtiö Kemira, jonka se myi Norjalaiselle Yaralle. Pääarkkitehtina oli Jyri Häkämies (KOK) ja samalla myytiin Soklin fosfaattikaivokset. Kauppahintana oli 207 miljoonaa, kun omaisuuden oikea arvo oli 30-40 miljardia, joidenkin arvioiden mukaan jopa 70 miljardia. Tässä kaupassa siis myytiin valtion omaisuutta jotakuinkin puolella prosentilla, omaisuuden oikeasta arvosta.


Näitä vastaavia tarinoita riittäisi kerrottavaksi kymmeniä, muutamien vuosikymmenten ajalta. Poliittinen eliittimme on myynyt pilkkahinnoilla valtiollista omaisuuttamme valtavia määriä ja nyt vuorossa ovat vesivarannot. Meidän kansalaisten tehtävänänä olisi nyt yrittää estää tämä toiminta, koska pohjavedet kuuluvat lapsillemme ja lastenlapsillemme. Ja jos niitä aletaan hyödyntämään, pitäisi tulot tulla suomen valtiolle ja tätä kautta kaikkien kansalaistemme hyvinvointiin. Eikä joillekin yksityiselle suuryrityksen osakkaille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.