maanantai 8. tammikuuta 2024

Tuuli Mukka vastaan Katariina Souri

 Olemme viimeaikoina saaneet lukea iltapäivälehdistä ja muista medioista maan virallisen taidekentän toimijan Tuuli Mukan hyökkäyksiä taidemaalari Katariina Souria kohtaan joka tunnetaan myös Kata Kärkkäisenä. Sourin maalaaman saamelaisaiheisen teoksen takia. Tässä viimeisin aika ala-arvoinen hyökkäys.

Tuuli Mukka kirjoitti kipakan päivityksen liittyen Katariina Souriin – näin taiteilija vastaa – Viihde – Ilta-Sanomat (is.fi)

Ottaisin tässä asiaan esille näkökannan joka julkisessa keskustelussa on kokonaan jäänyt huomiotta. Tuuli Mukka on virallisen taidekentän toimija, joka on koko uransa elättänyt itsensä apurahoilla ja muilla julkisilla tuilla. Katariina Souri on taas virallisten taidepiirien ulkopuolinen toimija, joka tekee työtään itsenäisenä ammatinharjoittajana ja yrittäjänä ja näkökulmani naisten väliseen riitaan liittyy tähän asiaan.

Mikä oikeus ikänsä taidettaan julkisella rahalla tehneellä Mukalla on hyökätä yksityisen ammatinharjoittajan ja yrittäjän kimppuun? Eikö Mukan tulisi olla kiitollinen Katariina Sourille siitä, että hän jaksaa vaikealla ammattialalla toimia itsenäisenä ammatinharjoittaja ja maksaa työstään veroja joista Tuuli Mukankin julkiset tuet maksetaan?

Myös urheilua rahoitetaan julkisella rahalla ja jos urheilija hyökkäisi vastaavasti toisen urheilijan kimppuun täysin ala-arvoisesti kuten Mukka on hyökännyt Sourin kimppuun, tällaiselta urheilijalta vietäisiin kaikki julkiset tuet ja hänet potkittaisiin ulos urheilun piiristä kokonaan. Miksi taidealalla ei toimita vastaavasti, vaan taidealalla toinen taiteilija voi toimia rauhassa kuten Mukka on toiminut Souria vastaan?

Pikaisella google haulla löysin Tuuli Mukan seuraavanlaisen CV:n, joka ulottuu vuodesta 2003 vuoteen 2010 ja hän on saanut huomattavasti julkisia tukia. Varmasti julkiset tuet ovat eri muodoissa jatkuneet senkin jälkeen tähän päivään asti.

Apurahat
2010 Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahaston 1-vuotinen työskentelyapuraha
2010 Lapin taidetoimikunnan kohdeapuraha
2009 Lapin taidetoimikunnan 1/2-vuotinen työskentelyapuraha
2008 Valtion kuvataidetoimikunnan kohdeapuraha
2008 Lapin taidetoimikunnan 1-vuotinen työskentelyapuraha
2006 Valtion kuvataidetoimikunnan kohdeapuraha
2007 Valtion kuvataidetoimikunnan matka-apuraha
2007 Lapin taidetoimikunnan kohdeapuraha
2007 Lapin taidetoimikunnan 1/2-vuotinen työskentelyapuraha
2006 Lapin taidetoimikunnan kohdeapuraha
2006 Alfred Kordelinin Rahaston kohdeapuraha
2006 Lapin taidetoimikunnan työskentelyapuraha
2005 Lapin taidetoimikunnan kohdeapuraha
2005 Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahaston kohdeapuraha
2005 Valtion kuvataidetoimikunta – Kuvataiteilijoiden julkaisutuki
2003 Suomen kulttuurirahaston Lapin rahaston kohdeapuraha

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.