maanantai 19. elokuuta 2024

Taidevihamielinen suomi

 Nykyisen hallituksen kurjistamispolitiikka jossa köyhien ja vähäosaisten asemaa heikennetään entisestään on alkanut harmittamaan minua, varsinkin kun hallitus ei ole kyennyt mitenkään nostamaan valtion tuloja millään muilla keinoilla kuin kansalaisten veroja nostamalla. Maastamme nostetaan metallit ja mineraalit 0,6% kaivosverolla ja samoin rikkain luonnonvaramme turpeen käyttö on estetty kansainvälisillä sopimuksilla. Joten hallituksen tärkeimmät tehtävät kaivosveron nosto markkinahintaiselle tasolle ja turvesopimusten avaaminen ja uudelleen solmiminen ovat jääneet tekemättä.

Koska asia on harmittanut minua niin paljon ajattelin tehdä asian korjaamiseksi eräänlaisen katutaideteoksen kannanottona. Jokainen tietää että kun kadulta löytyy ruumis miten poliisi piirtää ääriviivat löytyneen ruumiin ympärille. Ideani omalle katutaideteokselleni olisi ollut se, että olisin piirtänyt vastaavia ruumiiden ääriviivoja katuliiduilla eduskuntatalon portaat täyteen. Näin kansanedustajat olisivat eduskuntaan töihin mennessään kuvainnollisesti joutuneet kävelemään näiden maailman onnellisimpien ruumiiden ylitse. Onhan suomalaiset valittu maailman onnellisimmaksi kansaksi useita kertoja.

Hallituksen kaikista huonoimmassa asemassa olevien vielä huonompaan asemaan asettaminen päätöksillään aiheuttaa varmasti useita kuolemantapauksia. Huonoimmassa asemassa olevat joutuvat miettimään ostavatko ruokaa vai lääkkeitä ja monille varmaan koituu kohtaloksi asunnottomuus ja useita muita ongelmia.

Kannanottoni olisi myös eräänlainen kunnianosoitus Kanadalaiselle taiteilija Richard Hambletonille, jota joissakin yhteyksissä on kutsuttu katutaiteen kummisedäksi ja joka on inspiroinut nykyään maailmankuuluksi noussutta katutaiteilija Banksyä.

Koska pyysin lupaa katutaideteokselleni eduskunnasta, sieltä tuli kielteinen päätös joka kokonaisuudessaan on seuraavanlainen sisällöltään.

Hei, olitte lähettäneet alla olevan tiedustelun kirjaamoon.

Eduskuntatalo portaineen on suojeltu, joten valitettavasti tilataideteoksen tekeminen portaille ei ole mahdollista. Totean samalla myös, että alue on valvottu, ja luvaton kulttuurihistoriallisen kokonaisuuden vahingoittaminen piirtämällä tms. johtaa automaattisesti rikosilmoitukseen.

Eduskuntatalon portailla voidaan järjestää mielenosoituksia, kunhan niihin on etukäteen pyydetty lupa poliisilta ja turvallisuusosastolta, mutta mielenosoituksessa ei kuitenkaan ole luvallista käyttää mitään rakenteisiin kiinnitettäviä tai niitä likaavia materiaaleja. Mielenosoituksen järjestäminen on mahdollista vain portaiden alaosassa, niiden puoleen väliin saakka, ja tämä koskee kaikkia portailla tapahtuvia tilaisuuksia.

Ystävällisin terveisin, Sari Turunen kiinteistöpäällikkö

Näin minulta kiellettiin kannanotto taiteen avulla valtion harjoittamaa kurjistamispolitiikkaa vastaan ja kielto sisältää myös uhkauksen siitä ettei katutaideteosta ole sallittu tehdä edes ilman lupaa, vaan se johtaisi rikosilmoitukseen. Minun katutaideteokseni ei kuitenkaan olisi ollut pysyvä, vaan sateet olisivat ajan kuluessa pyyhkineet katuliiduilla tehdyn teoksen mennessään ja viimeistään keväällä lumien sulaessa teoksesta ei olisi ollut jäljellä mitään. Teoksen olisin halunnut tehdä syksyllä silloin kun kansanedustajien työt olisivat alkaneet ja eräs kaverini oli luvannut tulla kuvaamaan videolle teoksen tekemisen jonka tietenkin olisin julkaissut yhdellä Youtube kanavallani.

Markka Laitinen - YouTube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.