sunnuntai 26. toukokuuta 2024

Mielenterveyspotilaaksi leimaaminen

 Viime viikolla silmiini sattui kahtena eri päivänä iltapäivälehtien juttu jossa henkilöitä leimataan turhaan mielenterveyspotilaiksi lääkärien toimista. Nämä henkilöt kärsivät vakavista oireista joita aiheuttavat aivan muut sairaudet kuin mielenterveysongelmat.

Kilpirauhasen syövän oireet, joita lääkärit eivät aina tunnista - Terveys - Ilta-Sanomat

Suomalaiset hakeutuvat borrelioosin hoitoon ulkomaille - Terveys - Ilta-Sanomat

Toisessa tapauksessa henkilöllä oli syöpä ja toisessa punkin pureman aiheuttaman borrelioosi.

En nyt jaksanut etsiä linkkiä, mutta katsoin jokin aika sitten Teemu Keskisarjan jonkun historiavideon Youtubesta ja siinä jäi mieleeni sellainen seikka, että toisen maailmansodan aikana ennen Venäjän suomeen hyökkäämistä jos joku erehtyi väittämään että Venäjä hyökkää suomeen, niin hänet vietiin pakkohoitoon ja hänelle annettiin harhaluuloisuushäiriö diagnoosi.

Näin olisi mielenkiintoista jos joku tutkiva journalisti tutkisi miten yleistä maassamme on se, että henkilöille annetaan mielenterveysdiagnoosi aivan muista syistä kuin mielenterveysongelmien takia. Vaikkapa syöpään tai muuhun vakavaan tautiin sairastumisen vuoksi tai esimerkiksi toisinajattelun tai valtion rikollisuuden kohteeksi joutumisen takia. Koska jo samalle viikolle osuu kaksi eri tapausta, voidaan olettaa näitä tapauksia olevan pilvin pimein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.