torstai 2. tammikuuta 2025

Miten palautetaan hyvinvointivaltio

 Kun katsotaan ajassa taaksepäin, siihen aikaan kun hyvinvointivaltio rakennettiin suomeen. 60-70-80 ja vielä 90-luvullakin useimmat omakotitalot rakennettiin talkoilla ja pimeällä työvoimalla. Taksikuskit pistivät suoraan taskuun noin puolet saamistaan tuloista, samoin kuin ravintolan portsaritkin. Myös monilla muilla aloilla pimeä työvoima oli se jolla työt suoritettiin.

Silloin sait myös ostaa ja myydä vaikka kuinka monta autoa, venettä tai moottoripyörää ja myydä ne eteenpäin ilman veroseuraamuksia.

Nyt valtiovalta on kiristänyt otettaan, eikä pimeää työvoimaa juuri näy missään, taksikuskit ja portsarit on valvottu siten, ettei pimeää rahaa ole juuri saatavissa. Myöskään autoja, veneitä tai moottoripyöriä et saa ostaa ja myydä voitolla eteenpäin ilman veroseuraamuksia.

Joten ainoa keino saada hyvinvointivaltio takaisin, on palata entiseen. Voimme suoraan todeta, että mitä enemmän valtiovalta valvoo ja sääntelee ihmisten tekemisiä, sen huonommin valtiolla menee. Nyt jopa tyhjien pullojen keräämisestä joutuu maksamaan verot ja kaikista valtiovallan kiristyksistä ja valvonnan lisäämisestä huolimatta, valtio ottaa velkaa 10-15 miljardia vuodessa.

Olemme menossa suoraan kommunismiin, joka vain tarjoillaan valtion taholta kansalaisille markkinataloudella, kapitalismilla, yksilönvapauksilla ja muilla  kansalaisia hämäävillä ja tyhmemmille putoaville sanoilla. Entisestä Neuvostoliitosta ja DDR:stä ei opittu mitään, vaan valtionjohtajat hamuavat yhä tarkempaa kontrollia kansalaisista ja säännellä pilkuntarkasti heidän elämäänsä. Vaikka tietävät aivan tarkalleen mihin se johtaa, eli järjestelmän kaatumiseen ennen pitkää ja kun katsoo valtioiden velkataakkoja, saattaa järjestelmä romahtaminen olla todella lähellä.

Tämän blogin tarkoitus ei ole suosia pimeää työtä, vaan tarkoitus on ihmetellä sitä, miten suomeen saatiin rakennettua hyvinvointivaltio näissä olosuhteissa? Sekä miten hyvinvointivaltiota ei nyt ole enää varaa ylläpitää valtion tulojen moninkertaistuttua? Ja pitäisikö sen ajan käytännöt ottaa uudelleen käyttöön, jotta hyvinvointivaltiota voidaan ylläpitää jatkossakin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.