keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Tiistai illan ratoksi

Näin puolessa välissä kuuttakymmentä, vajaakuntoisena ja pitkäaikaistyöttömänä, kun ei sopivaa hommaa enää tahdo löytyä edes julkiselta sektorilta, sitä miettii kaikenlaisia ideoita joilla voisi alkaa elättämään itseään. Jonkin aikaa mietittyäni, sainkin aivan loistavan idean ja ajattelin ottaa sen nyt tässä esille keskusteltavaksi.

Nyt syksyn tullessa ovat hirvet taas liikkeellä ja joka syksy tapahtuu näitä hirvikolareita, joissa loukkaantuu ja menehtyy useita ihmisiä. Mietinkin että onkohan asiaa lähdetty ratkomaan ihan väärällä tavalla, kaikenlaisilla varoitusmerkeillä ja hirviaidoilla. Joten ajattelinkin aivan uudenlaista ratkaisua, miten näitä hirvikolareita ehkäistäisiin parhaiten ja säästettäisiin ihmishenkiä, sekä myös hirviparkojen henkiä. Mitäs jos alettaisiin antamaan hirville liikennekasvatusta.

Opetettaisiin muutamalle hirvisukupolvelle miten ennen tielle menoa pitää katsoa ensin vasemmalle, sitten oikealle ja vielä kerran vasemmalle ja jos auton valoja ei näy, voidaan tie ylittää turvallisesti mahdollisimman nopeasti. Opetetaanhan koiria, kissoja, hevosia ja lukemattomia muitakin eläimiä, jopa leijonia ja karhuja sirkuseläimiksi, joten miksei hirville voisi opettaa liikennekasvatusta?

Ajatelkaapa jos ideallani saataisiin hirvikolarit loppumaan kokonaan muutamassa vuosikymmenessä. Tällä ei säästettäisi vain ihmishenkiä ja hirvien henkiä, vaan sillä säästettäisiin myös silkkaa rahaa, kun hirviaitoja ja varoitusmerkkejä ei enää tarvittaisi, eikä autojakaan tarvitsisi enää korjata hirvikolarien takia, vakuutusyhtiötkin säästäisivät melkoisesti.

Toki näin pitkäaikaistyöttömänä sitä miettii mistähän hankkeelle saisi rahoituksen? Koska kyseessä on onnettomuuksia ehkäisevä ja verorahoja säästävä hanke, rahoitus tulisi tietenkin saada julkisista varoista, ja mietinkin olisiko maa- ja metsätalousministeriö vai liikenneministeriö oikea paikka yrittää hankkia rahoitusta hankkeelle? Vai molemmat yhdessä?

Voisikohan hankkeelle yrittää saada myös yksityistä rahoitusta, onhan meillä näitä enkelisijoittajia, joita varmaan kiinnostaisi sijoittaa hankkeeseen, jolla säästettäisiin eläinparkojen ja ihmisten henkiä? Kenellehän enkelisijoittajalle ideaa voisi tarjota?

Mietin tässä myös että minkähänlaiset tilat hankkeeseen tarvittaisiin? Varmaan jonkinlainen hevostilan kaltainen, jossa hevosten sijaan olisikin hirviä koulutettavana? Mietin myös että minkähänsuuruisella rahalla pääsisi alkuun ja minkälainen ajanjakso tulisi olla, mahdollisimman hyvien tulosten aikaasaamiseksi??

Jos saisi viisi miljoonaa euroa vuodessa hankkeelle avustusta julkisista varoista ja laittaisi periodiksi kaksikymmentä vuotta, jonka aikana hirville annettaisi liikennekasvatusta, niin sehän tekisi kahdessakymmenessä vuodessa satamiljoonaa. Mitätön raha, jos verrataan hankkeen mahdollisiin hyötyihin.

Onnistuessaanhan hankkeen hyödyt olisivat vertaansa vailla ja sen jälkeen voitaisiin harkita samaa liikennekasvatusta myös poroille ja muille teille mahdollisesti eksyville eläimille. Tästähän voisi onnistuessaan saada myös kokonaisen uuden teollisuusalan, voisimme alkaa viemään hirvien ja muiden eläinten liikennekasvatusta muihinkin maihin. Jos taas kahdenkymmenen vuoden päästä huomataan, ettei hirville voinutkaan antaa liikennekasvatusta, ei hanke suinkaan ole ollut turha, vaan sekin asia sitten tiedetään. Ja tuhlataanhan sitä julkista rahaa huomattavasti isompiakin määriä, paljon turhempiinkin hankkeisiin.

Entäpä mitä asiasta sanoisivat eläinsuojelujärjestöt tai vihreät ja tarvittaisiinko hankkeelle jotain erikoislupia? Kuvittelisi äkkiä että asia olisi heidänkin mieleen, koska hankkeellahan pyritään säästämään eläinten ja ihmisten henkiä ja näin mahdollisesti tarvittavat luvatkin voisi saada helposti?


Mietinkin olisiko tällä palstalla ehkä henkilöitä joita asia kiinnostaisi tai joilla olisi joitain neuvoja asian suhteen? Eniten tietenkin apua kaivattaisiin näin ensialkuun, siinä valtavassa byrokratiassa joka on edessä, kun hanketta mennään esittelemään ja julkista rahoitusta hakemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.