tiistai 28. elokuuta 2018

Kävinpä baarissa

Olin tässä eräänä päivänä yhdellä kaverillani kylässä ja kävimme seikkailemassa Google earth:lla ympäri Helsinkiä. Kun vaasankadun kohdalla yhtäkkiä jouduimme Solmu pubin sisälle virtuaalisesti, siis aivan vahingossa, ilmeisesti vahinkoklikkauksella. Olen ennenkin käynyt virtuaalisesti muutamassa kaupassa, joten tiesin, että tällainen toiminto on olemassa, mutten tiennyt, että sillä pääsee kapakoihinkin sisään. Tosin mitään emme pystyneet tilaamaan ja jäimme näin kuivin suin, koska olimme siellä virtuaalisesti. Mutta tulihan tutustuttua Solmu pubiinkin. Ilman tätä tapausta, siihen tuskin olisi tullut tutustuttua.

Mietimme kuitenkin, että mitäs jos vastaava palvelu olisi saatavana reaaliaikaisesti? Voisi viikonloppuiltoina käydä katsomassa, että missähän kapakassa ne kaverit oikein ovat ja ennenkaikkea missä kunnossa, että voiko mennä samaan kapakkaan, vai pitääkö valita paikka, josta ei tunne ketään?

Veimme ajatusta hieman pidemmälle ja mietimme, että mitähän jos tällainen reaaliaikainen tositv olisi jokaisessa kapakassa, pikkupubista yökerhoihin? Näin kansalaiset voisivat seurata missä ravintoloissa nuo meidän päättäjämme arki-iltoina ja viikonloppuina viettävät aikaa, missä kunnossa ja missä seurassa, ja ennenkaikkea kuka maksaa laskun? Tämä reality tv löisi laudalta kaikki muut realitysarjat ja ne voitaisiin lopettaa kertaheitolla. Ja mielestäni tällainen tulisi toteuttaa mahdollisimman nopeasti. Koska kansalaisillakin on totalitarinen valvonta tällä hetkellä, tulee kansalaisilla olla mahdollisuus valvoa myös päättäjiään. Myös eduskuntatalossa tulisi olla reaaliaikainen kameravalvonta, jonka kautta kansalaiset voisivat valvoa, mitä ne meidän kansalaisten edustajat siellä työaikana touhuavat, vai ovatko paikalla lainkaan?

Kun vain joka kymmenes onnistuu saamaan aktiivimallin mukaisen aktivointipaikan itselleen, niin voisiko tämän liittää myös aktiivimalliin? Vaikkapa siten, että jos kansalainen seuraa vaikkapa kaksi tuntia päivässä politiikan tosi tv:tä, niin aktiivimalli täyttyisi. Viikonloppuilloista ja juhlapyhistä sovittaisiin sitten erikseen jonkinlainen lisäkorotus peruspäivärahaan.

tiistai 7. elokuuta 2018

Edustuksellinen vai huijaridemokratia

Meille kerrotaan, että elämme edustuksellisessa demokratiassa ja varsinkin poliittinen eliittimme viljelee tätä sanontaa edustuksellisesta demokratiasta hyvin usein. Myös monet blogistit ja kommentoijat palstalla muistavat mainita, miten järjestelmämme on edustuksellinen demokratia.

Mielestäni tämä ei pidä paikkaansa ja perustelen miksi me emme mielestäni elä edustuksellisessa demokratiassa.

Minusta edustuksellinen demokratia tarkoittaa sitä, että vaaliehdokas ennen vaaleja kertoo mielipiteensä asioista ja kansalaiset päättävät sitten, antavatko äänensä tälle edustajalle ja sille mitä hän edustaa.

Kun vaalien jälkeen tämä edustaja kääntääkin takkinsa ja alkaakin edustamaan aivan muita asioita kuin ennen vaaleja on luvannut, niin tässä kohtaa hän ei enää edustakaan niitä äänestäjiä jotka hänelle äänensä ovat antaneet. Eli kun vaaliehdokkaalla ei ole velvollisuutta pitää vaalilupauksiaan, hän ei enää edusta äänestäjiään ja tässä kohtaa edustuksellinen demokratia heittää kuperkeikan ja muuttuu huijaridemokratiaksi.

Huijaridemokratia sanana kuvaa paljon paremmin järjestelmäämme kuin edustuksellinen demokratia. Se kuka parhaiten osaa huijata äänestäjiä antamaan äänensä itselleen, on vaalivoittaja, Koska vaalilupauksia ei tarvitse pitää, on valta saatu huijaamalla.

Tällä hetkellä siniset ovat malliesimerkki demokratiamme erittäin surkeasta tilasta, kukaan ei ole antanut heille mandaattia sinisinä, vaan he ovat saaneet valtansa huijaamalla toisen puolueen, perussuomalaisten äänestäjiä. Kun kaikki kansanedustajat hyväksyvät asian tilan tällaisenaan, voidaan todeta ettei yksikään heistä ole oikeasti huolissaan demokratiasta tai oikeusvaltiomme tilasta, he ovat ainoastaan huolissaan omasta vallastaan ja hillotolpastaan. Demokratia ei siis kiinnosta päättäjiämme pätkääkään, vain valta ja raha ohjaavat heitä kaikkia.

Blogistina en ole huolissani ainoastaan poliitikkojemme demokratian vastaisista toimista ja kansalaisten huijaamisesta, vaan olen huolissani myöskin niistä kansalaisista, jotka nielevät tällaiset edustukselliset demokratiaväitteet, ajattelematta lainkaan, mitä edustuksellinen demokratia oikeasti tarkoittaa.